Barsel og omsorgsdage

Når en medarbejder inden for folkekirken skal på barsel, uanset om det er mor, far eller en medforælder, er der nogle generelle regler på arbejdsmarkedet, som gælder – og så er der særlige regler for medarbejdere, som er overenskomstansatte eller tjenestemænd, for de grupper er også omfattet af Statens Barselsaftale.

Barselsaftalen supplerer lovgivningens almindelige regler om ret til fravær og dagpenge med regler om ret til fx løn, pension og omsorgsdage.

Medarbejdere ansat uden for en overenskomst er omfattet af de generelle regler i Barselsloven og har dermed ret til fravær og dagpenge, men som udgangspunkt ikke rettigheder efter de supplerende regler i Barselsaftalen. Vilkårene for mor, far og medforældre beskrives nærmere i denne vejledning.

N.B. Denne vejledning er hentet fra Folkekirkens Intranet, du kan læse mere her: Folkekirkens Intranet – barsel

Mor fravær med løn

  • Graviditetsorlov i op til 6 uger før fødslen. Det betyder, at mor kan gå fra 6 uger før forventet terminstato. Den dag, fødslen forventes at finde sted, medregnes i 6-ugers perioden, som den 42. dag.
  • Fravær (barselsorlov) i op til 10 uger efter fødslen med løn. De 10 uger regnes fra dagen efter barnets fødsel.
  • Fravær (forældreorlov) i op til 16 uger med løn. 10 uger med løn. Hvis far/medmor til barnet også er omfattet af barselsaftalen, kan de 6 ud af de 16 uger også anvendes af far/medmor eller de 6 uger kan deles, lønretten kan kun udnyttes af forældrene i 6 uger tilsammen.


Samlet kan mor være på orlov med løn i op til 26 uger efter fødslen (10 uger + 10 uger + 6 uger).

Mor skal underrette menighedsrådet om forventet fødselstidspunkt med et varsel på 3 måneder, hvis mor agter at udnytte retten til fravær før fødslen.

Når barnet er født, har mor 6 uger til at give besked til menighedsrådet om, hvornår arbejdet genoptages.

Far/medmor fravær med løn

  • I forbindelse med barnets fødsel har far/medmor 2 ugers fravær, de regnes som udgangspunkt fra dagen efter barnet, er født, men efter aftale med menighedsrådet kan fraværet afvikles inden for de første 10 uger efter fødslen.
  • Forældreorlov optil 16 uger med løn. 10 ugers forældreorlov til far/medmor.


Hvis mor til barnet også er omfattet af barselsaftalen, kan de 6 ud af 16 uger også anvendes af mor eller de 6 uger kan deles. Lønretten kan kun udnyttes af forældrene i 6 uger tilsammen. Samlet kan far/medmor være på orlov med løn i optil 18 uger (2 uger + 10 uger + 6 uger).

Far/medmor skal underrette menighedsrådet om forventet fødselstidspunkt med et varsel på 4 uger, hvis far/medmor agter at udnytte retten til 2 ugers fravær på fødselstidspunktet. Når barnet er født, har far/medmor 6 uger til at give besked til menighedsrådet om, hvornår arbejdet genoptages, hvis retten til forældreorlov udnyttes.

Dagpenge- og fraværsret for medarbejder

I fællesskab har forældrene en dagpengeret på 48 uger efter fødslen. De fordeles som udgangspunkt med 24 uger til hver af forældrene.

  • 10 ugers barselsorlov og 14 ugers forældreorlov til mor.
  • 2 ugers fravær (ved fødslen) og 22 ugers forældreorlov til far/medmor.


Hver af forældrene har ret til at være fraværende på forældreorlov fra arbejde i op til 32 uger (kan udstrækkes til 40 eller 46 uger).

Omsorgsdage med løn

Medarbejderen optjener 2 omsorgsdage pr. år pr. barn. Omsorgsdagene bortfalder pr. 31. december bortset fra året, hvor fødslen har fundet sted – her kan dagene overføres til året efter. Medarbejderen har 2 omsorgsdage pr. år til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Der er ingen varslingsregler for omsorgsdage, men medarbejderen skal anmode i god tid, og menighedsrådet bør normalt imødekomme anmodningen, medmindre det er uforeneligt med arbejdet.